Waarom staat er geen jaartal op champagne?

Op wijn staat eigenlijk altijd een jaartal dat aangeeft wat het oogstjaar is van de druiven. Maar op een fles champagne staat vaak juist geen jaartal. Hoe zit dat?

Champagnemakers proberen de smaak van hun champagne van jaar tot jaar zo constant mogelijk te houden. Dat doen ze door het mengen van verschillende basiswijnen, wat assemblage genoemd wordt. In de eerste plaats wordt hier voornamelijk de verhouding van de verschillende druivenrassen bepaald (in champagne mogen alleen pinot noir, chardonnay en pinot meunier voorkomen). Maar vaak wordt ook nog rekening gehouden met welke percelen de wijn vandaan komt, om zo op subtiele wijze de smaak precies zo te krijgen zoals de champagnemaker wil.

Om er nu voor te zorgen dat de smaak van jaar tot jaar daadwerkelijk constant is wordt vaak nog wijn bijgemengd uit oudere jaren de vins de réserve. Dit is meestal wijn uit twee tot drie eerdere oogstjaren.

Millésime

Soms kun je wel een jaartal op een champagnefles vinden. Dit heet een millésime (soms ook wel vintage champagne) en betekent dat er voor die champagne alleen wijn uit dat oogstjaar is gebruikt. De champagneboer doet dit over het algemeen alleen als het een exceptioneel oogstjaar is en er een champagne van hele hoge kwaliteit gemaakt kan worden. Je zult dus over het algemeen zeker niet ieder jaar een millesime kunnen kopen.

Bij Monsieur Champagne hebben we regelmatig millesime champagne te koop dus houd onze selectie in de gaten!